У Стамбул каву привіз 1554 року Оздемір Паша (Özdemir Pasha) - губернатор Єменського Оману. Він пристрастився до цього напою на своїй службі в Ємені. З використанням нової техніки помолу, коли каву стали варити в джезві (cezve) - спеціальний турецькій посудині для приготування кави, напій став відомий як турецька кава. Поступово турки ближче познайомилися з турецькою кавою, завдяки кавовим крамницях - кав'ярнях. Перша кав'ярня була відкрита в районі Тахтакале (Tahtakale), а слідом за нею виникли і інші кав'ярні. Кав'ярні та кавова культура незабаром стали важливою частиною суспільного життя Стамбула. Люди спочатку ходили в кав'ярню просто купувати каву, але поступово стали залишатися там надовго, випиваючи чашку за чашкою, зустрічаючись із знайомими, обговорюючи новинки літератури та політичні новини, а деякі годинами просиджували в кав'ярні за шахами або шашками.